Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olbramovická výjezdová jednotka hasičů je vybavenější, díky Nadaci AGROFERT

13. 12. 2017

   V uplynulých několika týdnech jsme zakoupili a naistalovali řadu velmi užitečných věcí a tímto se je Vám pokusíme představit.

    Začněme novým informačním a svolávacím systémem FIREPORT.

   V okamžiku, kdy operační důstojník HZS Středočeského kraje vyhlašuje jednotce poplach, dochází ke spuštění automatických akcí. Spouští se siréna, okamžitě dochází k rozeslání SMS o vyhlášeném poplachu (SMS obsahuje informace o události) a zároveň dochází k volání FIREPORTu na cílová čísla hasičů. Všichni jsou informování v jeden okamžik najednou (týká se volání i SMS). Po přijetí hovoru FIREPORT oznámí: „Vaší jednotce byl vyhlášen poplach. Pro akceptaci stiskněte 1, pro odmítnutí stiskněte 3.“ Tuto zpětnou vazbu dále FIREPORT zpracovává a zobrazuje jmenovitě na LCD panelu umístěném v hasičské zbrojnici. Ve stejném okamžiku dochází ke spuštění FIREPORTu na stanici a na displeji se zobrazí informace o události, technika, který byla operačním důstojníkem k události vyslána, ostatní jednotky jedoucí k dané události, mapa s vyznačenou trasou ze stanice na místo události, časový odpočet, kolik minut zbývá do výjezdu jednotky (JPO III – 10 minut) a zpětná vazba hasičů – potvrzení, zda na stanici jedou, či nikoliv (ví se, na koho popřípadě ještě čekat). Z reproduktorů na stanici systém hlásí informace o události. Tiskárna vytiskne oboustranně mapu s vyznačenou trasou. Na první straně obecný náhled, na druhé straně detail posledních 5-ti zatáček pro přesnou navigaci k místu události. Celá správa FIREPORTu se provádí přes jednoduché webové rozhraní.

   Díky tomuto propracovanému systému budeme schopni k nahlášeným událostem vyjíždět v rychlejším čase a přesto více informováni ještě před samotným výjezdem.

  

   Další novinkou je kompletní osazení CAS 25 LIAZ novým výstražným světelným zařízením s technologií LED.

   Jedná se o světelnou rampu, určenou k montáži na přední část střechy, zábleskový maják na zadní část nástavby a směrovou alej montovanou rovněž na záď nástavby cisterny.

   Diodová rampa modré barvy je dlouhá přibližně 140 cm, má dvě úrovně svítivosti (den/noc), obsahuje dva rohové LED moduly, dva přímé moduly a tlakový reproduktor.

   LED výstražný zábleskový maják namontovaný vzadu na nástavbě je tvořený kruhovou nosnou základnou, na níž je pod krytem umístěn generátor záblesků s řídící elektronikou a LED svítidla.

   Směrová 8-modulová oranžová alej je zařízení pro směrování řidičů sekvencemi optických signálů s volitelnými konfiguracemi modů, používané při stání zásahového automobilu na silnici.

   Po osazení cisterny novým výstražným světelným zařízením s technologií LED, je automobil mnohonásobně lépe vidět při cestě k zásahu a při stání na místě zásahu. Tímto se zvýší i bezpečnost hasičů, obzvláště při zásazích na mezinárodní silnici I/3, kde je provoz extrémní a kde také zasahujeme.

    Nízký příkon je u těchto moderních zařízení v porovnání s bezpečností hasičů téměř zanedbatelná věc, nicméně taktéž přínosem.    

 

 

 

  Třetí novinkou je teleskopický osvětlovací stožár umístěný v nástavbě cisterny LIAZ.

   Jedná se o vzduchem vysouvaný stožár, na konci osazený reflektorovou hlavicí 2 x LED 200W/230V s aktivním chlazením ventilátory (pro porovnání přibližně 3000W halogen), určený k osvícení místa zásahu. Otáčení a naklápění reflektorů probíhá pomocí dvou elektromotorů ovládaných dálkově do vzdálenosti až 150 metrů od vozidla. Rozsah svitu je při naklápění – 90/+ 90 stupňů a při otáčení 360 stupňů. Velmi šikovný je také automatický návrat hlavice do parkovací polohy. Stožár je napájený z elektrocentrály, která je také ve výbavě cisterny a bude pro nás velkým pomocníkem při nočních zásazích, kdy je potřeba osvítit velkou plochu a tím zvýšit komfort zasahujících hasičů.

   Jen stěží bychom se dostali k takovéhle špičkové výbavě v tak krátkém čase, kdybychom nebyli úspěšní se žádostí o příspěvek z hasičského fondu Nadace AGROFERT. Pořizovací cena zmíněných zařízení byla téměř 200 000 Kč včetně DPH. Nadace AGROFERT přispěla na nákup obci Olbramovice, která je zřizovatelem výjezdové jednotky, rovných 150 000 Kč. Děkujeme.