Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z činnosti Mladých hasičů.

2. 10. 2011

Z činnosti MH SDH Olbramovice

 

Kochnov 2011

 

Pobyt na Kochnově probíhal ve dnech 23.7. až 3.8.2011. Letošní pobyt pod stany byl snadnější, protože jsem tam nebyla sama. Jako druhá vedoucí se mnou jela paní Jarka Růžičková z SDH Poříčí, která si přivezla 6 MH z jejich sboru. Celkem jsme tam měli 31 dětí. Měli jsme obavy, jak zvládneme tolik dětí ve věkové kategorii 3 až 16 let. A hlavně jak MH z Poříčí zapadnou mezi nás Olbramováky. Brzy jsme poznali, že to bude paráda. Děti jsme rozdělili do dvou družstev, která po celou dobu tábora soutěžila, plnila úkoly a získávala body pro své družstvo. Pobyt nám zpestřila ukázka Lukyho Fraňka, který pracuje u AČR (armáda ČR). Děti si mohly vyzkoušet výstroj, prohlédnout zbraně. Lukyho koníčkem je airosoft a tak si děti zastřílely na terč. Petr Růžička si pro děti připravil slaňování přes rybník. To si vyzkoušeli i ti nejmenší a několikrát. Po slaňování si ti odvážnější zkusili přechod přes rybník po dvojitém laně. Došlo i na pády do vody, ale děti braly vše s úsměvem. Co děti zaujalo, byla výstroj a výzbroj Hasiče - profesionála. Nejvíc se dětem líbila ukázka vodního impulzního hašení (IFEX), kdy se vytvářela vodní mlha. Jak se s tím zachází a co to dokáže udělat  v praxi  si vyzkoušeli jen vedoucí. Ale i tak to byl zážitek pro nás všechny. Dále nám Petr ukázal a vyzkoušel signální  a perkusní pistole. Z toho byli nadšení hlavně kluci.

 I letos jsme se byli nuceni díky deštivému víkendu „evakuovat“ do zbrojnice. Děti si vyzkoušely, jaké to je si sbalit v co nejkratší době jen ty nejnutnější věci a zásoby jídla, zajistit tábor a dopravit se do bezpečí. Sice u toho nebyli hasiči, policie, jak to bývá při opravdových událostech, ale jen Milan Opička a Dáša, kteří jako jediní vyjeli nahoru na cestu a odvezli nás do zbrojnice a druhý den i nazpět do tábora. Po návratu  nám opět svítilo sluníčko a tak jsme se zase mohli koupat, hrát bojovky, soutěžit ve sportovních disciplínách.Už se stává tradicí, že za námi ke konci tábora přijede Jirka Brt s kytarou, abychom si zazpívali u táboráku. Letos měl pro nás překvapení a to písničku, kterou složil pro MH. Jirko, díky moc. Nejvíc se asi děti těší na poslední den, kdy jsme vyhodnotili ty NEJ, předali diplomy, odměny, ale i na disko v maskách a na nočního bobříka odvahy. Tentokrát šli bobříka všichni ti nejmenší. Byla to taková krásná tečka za pobytem MH na Kochnově. Letošní loučení bylo o to smutnější, že jsme poznali nové prima kamarády, vedoucí a lidi, kteří žijí pro MH, jak napsala Nelly Brtová při hodnocení.“Stala se z nás taková velká hasičská rodina“.

  S přípravou tábora nám pomáhali jak naši starší kamarádi Ondra Bešťák, Petr Skalák, tak i rodiče Hovorkovi, Rudolští, Svobodovi, Karbanovi. Za SDH Poříčí p. Fischerová, Luky Franěk a manželé Růžičkovi. Spoustu věcí, které jsme potřebovali k bezproblémovému chodu tábora, nám pomohli zajistit: SDH Olbramovice, OÚ Olbramovice, p. Jaroslav Hovorka, Pavel Tůma, Jiří Drábek st., pekařství Kučera Votice, Karel Dvořák (QUO), manželé Růžičkovi, p. Katka Svobodová, Ilona Brtová, Lenka Korgerová, p.Fischerová, p.Štamberská. Finančně nám přispěli SDH Olbramovice a pan Bučakov. Těm všem moc děkuji za pomoc. Díky Vám prožily děti – MH krásných 10 dnů pod stany na Kochnově. Velký dík patří těm rodičům, kteří nám vařili a vozili buchty, koláče, bábovky, perníky a jiné sladkosti. Velkou zásobu jsme měli ovoce a zeleniny. Největší radost dětem udělali Hovorkovi z Tomic,kteří nám jako každý rok přivezli k večeři čerstvé řízky s bramborem.

Všechno má svůj konec, ale nám to nevadí, protože 4 MH z Poříčí budou za nás cvičit na podzimní soutěži Plamen a  hlavně příští rok  zase 3...4... AHOJ na Kochnově.

 Ještě jednou Vám všem chci moc poděkovat jak za MH tak i za sebe.

 

 

 

 

 

 

 

V.ročník memoriálu Míry Kabíčka v Sedlci

 

Dne 3.9.2011 jsme se již po páté zúčastnili memoriálu Míry Kabíčka v Sedlci. Letos jeli jen starší MH. Po příjezdu do Sedlce jsme zjistili, že je o dvě disciplíny víc, tak že jsme měli co dělat. Co jsme museli všechno zvládnout? Stříkání ze džberovky na cíl (1. místo), zdravověda (1. místo), slepé spřežení (3.místo), střelba ze vzduchovky (3. místo), jízda po tobogánu a suchá voda (3. místo), neposlušná prasátka (4. místo), hod na klauna (2.místo), chůze na chůdách (2.místo), hod hadicí na kuželky (2.místo), hod proudnicí na panáka (2. místo), požární útok s vodou (2. místo).  A celkově?

Domů jsme si přivezli pohár za druhé místo. Gratulujeme.

V červenci ukončili činnost v kroužku MH Adéla Kaprálková a Tereza Jelenecká.

Od září máme nového člena  MH - přípravka Monika Opičková.

Těšíme se na další nové členy, kteří s námi budou na soutěžích bojovat o první místa a poháry.

 

 

8O. výročí založení hasičského sboru v Horním Borku.

 

9. září 2011 jsme se s MH – přípravkou zúčastnili oslav 8O. výročí založení hasičského sboru v Horním Borku. Byli jsme požádáni, jestli bychom nepředvedli ukázku požárního útoku, jako zpestření jejich kulturní akce. Po příjezdu do Borku jsme se všichni zapsali do jejich kroniky a dostali chlebíčky a pití. Místní hasiči připravili dětem krásný domeček, jak jinak než hospodu, a MH měli za úkol zlikvidovat požár. Měli to o to těžší, že sání dělali z rybníka a ne z kádě jak jsou zvyklí. Po zahoukání místní sirény museli běžet k Avii, která stála až na kopci. Za jízdy si nasadit helmy, po příjezdu k mašině spojit savice, hadice a s proudnicí a běžet k požáru. Za bouřlivého potlesku se MH podařilo oheň zlikvidovat. V tu chvíli se jim na tvářičkách objevil úsměv a se slovy: „My jsme byli jako opravdoví hasiči“ se šli balit hadice a vše ostatní. Po uklizení všeho každý dostal balíček, medaili a diplom za statečnost při likvidaci požáru. Po tak namáhavé akci měli MH připravené občerstvení v místním stanu. Byla to moc hezká akce a děti odjížděly domů s pocitem, že aspoň na chvíli z nich byli opravdoví hasiči.

Děkujeme za pozvání.

 

 

8. října 2011 v Jizbici nás čeká to hlavní a to podzimní soutěž hry Plamen.

Doufám, že se budeme scházet všichni, aby mohli jet jak mladší tak i starší MH.

 

Tímto bych chtěla poděkovat Vám MH a všem, kteří se účastníte na akcích MH.

Za SDH Olbramovice Dáša Tůmová vedoucí MH

Občasník, zpravodaj Obce Olbramovice č.81 - září 2011

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Z činnosti Mladých hasičů- září 2011.